Hout informatie

Geïmpregneerd hout eigenschappen

Kleuronderscheid

In de natuur is elke boom anders qua vorm, afmeting en tint. Dit is nooit identiek. Kleurverschillen zijn daarvan het logische gevolg. Deze kleurverschillen kunnen overigens ook tijdens de verwerking ontstaan. Deze verdwijnen echter na verloop van tijd door de inwerking van het zonlicht. Let erop dat onbehandeld hout, zoals alle Douglas tuinmeubelen en speeltoestellen, na verloop van tijd onder invloed van weer en wind zullen "vergrijzen". Deze vergrijsde kleur is, indien gewenst, tegen te gaan door het hout licht op te schuren en in te oliën.

Harsdruppels

Het hout zal tijdens de opslag en verwerking gaan "werken" zoals dat zo mooi heet. Bij naaldhout kunnen deze harsdruppels voorkomen. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Indien gewenst kunt met behulp van terpetine deze druppels wegnemen.
 

schimmel en blauwuitslag

Vooral in de zomer / bij warm weer kan er aan de oppervlakte van het hout zgn. blauwaanslag voorkomen. Deze schimmels hebben geen invloed op de sterkte van het hout en kunnen gewoon met wat water worden weggespoeld. Doet u helemaal niets, dan zullen deze alsnog verdwijnen door weersinvloeden.
 

zoutvorming op geïmpregneerd hout

Hout dat onder hoge druk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze zouten voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Af en toe zult u groene of witte vlekken ontdekken (ook grotere oppervlakten). Dit is hars dat door deze zouten is gekleurd. Al met al hebben deze zaken totaal geen invloed op de duurzaamheid van het hout. (Doet u niets, dan zullen deze oppervlakkige groen-witte verkleuringen vanzelf wegtrekken. Mede door invloed van UV-straling van de zon)

barsten en scheuren

Bij het drogingsproces, of tijdens droge perioden, kunnen , door een niet gelijkmatige houtstructuur, barsten en scheuren ontstaan. Deze barsten en scheuren komen vooral bij rondhout voor. Afhankelijk van de weersomstandigheden (denk hierbij aan droog of regen, zon of schaduw) kan het hout in meer of mindere mate gebarsten zijn. Volgens de DIN norm DIN4074 zijn deze barsten en scheuren toegestaan.

 

© 2011 - 2024 HOUTEN - SPEELHUISJES . COM | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel